Oranžni kalcit

KALCIT
Trigonalni CaCO3
Pogoste primesi: Mg, Fe, Mn, Pb, Sr, Zn, Ba, Co
Trdota: 3
Gostota: 2,71 g/cm3

Oranžni kalcitObičajno je bel, brezbarven, siv, rdeč, zelen, moder ali rumen, če ni čist pa tudi rjav ali črn. Razlog obarvanosti so lahko organske snovi, silikati, v katerih je železov oksid, pirit ipd. Po romboedru ima lahko tako dobro razkolnost, da niti ne opazimo sicer školjkastega loma, bolj vidnega pri gostih kalcitnih agregatih. Pojavlja se v več kot tisoč različnih kristalnih oblikah steklenega do prstenega sijaja; številni so dvojčki. Pogosta je oblika pasjega zoba, na kateri so jasno vidne razkolne ploskve. Zelo specifična in zanimiva oblika kalcita je islandski dvolomec, saj se skozi njegovo prozorno kristalno telo svetlobni žarek razkloni na dva dela. Temu učinku pravimo dvolomnost. V kraških jamah se izloča iz vode in tvori stalaktite (stalaktos, grš. kapljajoč), ki vise, stalagmite (stalagma, grš. kaplja), ki rastejo navzgor in sigave prevleke. Znamenite so kalcitne terase v Turčiji (slapovi Pamukkale), ki so nastale, ko se je kalcit izločil iz vroče vode in ustvaril zaporedje teras.
Pod pritiskom postane kalcit električen, ima pa tudi fluorescententne in fosforescentne lastnosti (pri segrevanju). Med razširjenimi kamninotvornimi minerali je v vodi najbolj topen; tu gre pravzaprav za topnost v blagi kislini, ki nastane, ko se deževnica na zraku navzame CO2. Lepše primerke kalcita pogosto spolirajo, včasih pa celo zbrusijo (stopničasti brus).

Izvor imena: Latinski izraz calcis pomeni žgano apno in od tu izvira ime za ta mineral.

Nahajališča: Pomembna nahajališča kalcitnih kristalov so na Švedskem, Slovaškem, Češkem, v Angliji, Rusiji (Kola), Kanadi, Braziliji, Ugandi, Tanzaniiji in na Madagaskarju. Čiste dvolomce najdemo razen na Islandiji še v Nemčiji, na Češkem, v ZDA (Nova Mehika, Montana, Kalifornija, Kolorado) in Mehiki. Kalcitni kapniki pa so najlepši v Sloveniji, zlasti v Postojnski in Lokvanski jami ter jami pod Babjim zobom.

Možnosti zamenjave: Od dolomita ga ločimo po bistveno večji topnosti v solni kislini, v kateri zašumi, od aragonita pa po obliki, manjši teži in trdoti. Nekateri kalciti so podobni tudi sadri, ki pa je mehkejša.

Ponaredki: Kalcit je zelo razširjen, zato ga ne ponarejajo.

Tradicionalna uporaba: Tradicionalni magi so kalcit postavljali okoli oltarjev, da bi povečali moč obreda. Manjše stalagmite in stalaktite so nosili kot zaščitne amulete zoper zle vplive, zaradi falične oblike so jih neredko uporabljali tudi kot oporo pri magijskem delovanju na daljavo. Iz žganega CaCO3 pa dobimo apno, ki je od nekdaj znano v ljudski medicini. Uporabljali so ga kot vroč obkladek pri obolenjih kože, čirih, bradavicah in gnojnih ranah.

Uporaba danes: Kalcit uporabljamo skupaj z magnezitom za pripravo eliksirjev proti osteoporozi, ugodno pa vpliva tudi na zobno sklenino. Sam kalcitov eliksir odpravlja vse motnje, ki so posledica pomanjkanja kalcija v telesu, kot npr. mišična šibkost, otrdelost tilnika, bledica itd., krepi imunski sistem in normalizira delo srca. Pri otrocih pospešuje fizični in osebnostni razvoj, krepi stabilnost, samozaupanje ter spomin. Energijsko kalcite polnimo s kameno strelo.

Astrološke povezave: Glede na primesi mu vladajo energije različnih elementov, s tem pa so različne tudi astrološke povezave:

• Čisti kalcit: element voda, rak – rak. Uporabljamo ga za meditacijo.
• Modri kalcit: element voda, rak – ribi. Uporabljali so ga pri očiščevalnih obredih.
Oranžni kalcit: element ogenj, lev – oven. Energizira telo in velja za zaščitni kamen.
• Zeleni kalcit: element zemlja-zrak, bik – tehtnica. Kot večina zelenih kamnov naj bi privlačil denar.