Minerali, kristali s svojimi oblikami, barvami in urejenostjo privlačijo ljudi. S tem ko vibrirajo in resonirajo, v svoji okolici in tako v človeku čistijo nezavedno notranjost. Kristali s svojo zgradbo, obliko, barvo, čistočo in vsemi ostalimi kvalitetami, zdravijo in krepijo človeka, živali in rastline. Počasi, a vztrajno prodirajo v človekovo notranjost, kjer tičijo vzroki njihovih težav.

Zakaj kristali?

Minerali s kristalno strukturo, med katerimi je najbolj zastopan kremen ali kamena strela, že s svojo obliko nakazujejo plus in minus, se pravi sprejemanje in oddajanje energije. Posamezne enovite kristale lahko uporabljamo kot glavne vodnike v kristaloterapiji, za programiranje, za laserje v energetskih palicah in za eliksirje (eliksir je tekočina, večinoma voda, v kateri se nahaja kristal).

Kopuče ali druze, torej več kristalov skupaj na enoviti podlagi, so človekov stabilizator, saj v bivalni prostor oddajajo pozitivno energijo ter s tem razpršijo negativna sevanja in jih kristali tako omilijo, pomagajo harmonizirati in urejati medsebojne odnose, prav take energije pa ljudje največ potrebujemo za naše dobro počutje.


 

kristal za vodo 01

Znano je, da kristali pozitivno obogatijo vodo, kar vpliva na naše pozitivno psihofizično delovanje. Kristali dovajajo telesu minerale ter pozitivno energijo.

Zdravilni kamni za vodo naj bodo čim bolj naravni – niti brušeni ali polirani niti naoljeni.

Kristali oz. kamni, svojo moč oddajajo v vodi – ta učinek imenujemo tudi 'informiranje'. Nekateri so blagi in jih lahko uporabimo vedno (kamena strela, ametist in roževec). Dokazano je tudi, da je voda, v katero jih položimo, sveža dlje časa.

Vsak kristal oddajajo vibracijo, ki blagodejno vpliva tako na fizično telo, kot tudi na čustveno in mentalno počutje. Voda pa vibracije z lahkoto sprejema. Če združimo vibracijo kristalov in vodo, ki to vibracijo absorbira (tako, da skrbno izbrane kristale položimo v vodo) dobimo edinstveno energijsko vodo, ki jo imenujemo eliksir.

Razlika med kristali in minerali

Minerali imajo večinoma kristalno zgradbo in zato so minerali hkrati kristali. Kristali kažejo simetrijo tudi navzven, ker se atomi ali molekule v notranjosti urejajo simetrijsko. Tako pogosto govorimo o kristalih, kadar so minerali omejeni z bolj ali manj ravnimi ploskvami, ki jih lahko občudujemo s prostim očesom. Seveda so tudi v svetu kristalov oziroma mineralov izjeme. To so minerali, ki nimajo kristalne zgradbe. Imenujemo jih amorfni minerali, na primer opal in vulkansko steklo ali obsidian. Posebej ločimo še mineraloide, kot sta na primer kopal in jantar. Danes poznamo že več kot 4.000 različnih naravnih mineralov. Med seboj se ločijo po edinstveni kristalni zgradbi, ki jo določa razporeditev prvin v kristalni rešetki, in po kemijski sestavi.

Kristali nastajajo pri procesih kristalizacije v naravnih okoljih. Velika večina teh procesov je očem skrita, saj se dogajajo globoko pod površjem Zemlje ali pa so dolgo trajajoči tako, da jim težko sledimo. Kristalizacija v raztopinah ali talinah se začne z nastankom kristalizacijskih klic ali kristalizacijskih jeder. Okoli njih začne kristal rasti tako, da se prvine osnovne celice kristala ponavljajo oziroma nadgrajujejo v vseh treh smereh prostora. Ključni za nastanek kristalov so razpoložljivost kemijskih prvin, ustrezna temperatura in pritisk, prostor, čas, pa tudi pH in Eh okolja. Zaradi različne kemične sestave in kristalne zgradbe imajo minerali in iz njih grajene kamnine različne lastnosti.

Kristalov je veliko naj jih omenimo nekaj:

Šungit: Namenjen čiščenju in energizaciji pitne vode. Deluje antibakterijsko in je močan antioksidant. V vodi uniči bakterije, mikroorganizme, prav tako pesticide in naftne derivate

Kamena strela (kremen)Kamena strela je znan kot "kristal vseh kristalov" in je eden najmočnejših zdravilnih in zaščitnih kamnov. Čisti in nevtralizira negativno energijo, krepi auro, nam daje notranjo moč, poveča vitalnost, razkraja čustvene blokade...

AmetistAmetist  je kamen miru in ravnovesja in ima pomirjujoč učinek. Pomaga proti glavobolu, pljučnih boleznih, preprečuje nespečnost. Deluje na čelno in kronsko čakrto.

RoževecRoževec je kamen univerzalne ljubezni. Dobro vpliva na glavobole, migrene, srce, živčni sistem, pomaga pri celjenju ran; pomaga pri jezi. Vrača samozaupanje in pomaga odpuščati

Oranžni kalcit: Oranžni kalcit energizira telo in velja za zaščitni kamen. Vliva optimizhem, preprečuje stres in uravnava krvni pritisk. Krepi harmonično partnerstvo.

Aventurin: Aventurin imenujemo tudi kristal sreče. Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Telesu daje mirnost, potrpežljivost in dobro počutje.

vsi kristali


 

Že v starih kulturah so nekaterim mineralom pripisovali simbolno moč, iz njih so izdelovali zaščitne amulete in talismane.

Avtor dvanajstih knjig s področja ezoterike, predavatelj kvantne psihologije in vrhunski strokovnjak za minerale Tadej Pretner nam je svoje »prijatelje in prijateljice« podrobno opisal in pridal še nasvete, kako nam lahko pomagajo.

»Minerali oziroma kristali, kakor imenujemo minerale, ki so zaradi razporeditve atomov v kristalno mrežo pravilnega zunanjega videza, imajo številne fizikalne in metafizične lastnosti, ki kažejo na to, da so na neki način živi. Prav tako kot ljudi, živali in rastline jih namreč obdaja energijski ovoj, ki mu pravimo avra. Že na osnovni stopnji rasti se ustvari neka oblika, ki potem raste in se razvija. Manjše poškodbe, ki nastanejo med rastjo, se same zacelijo. V energijskem smislu se odzivajo na zunanje dražljaje in imajo sposobnost pomnjenja različnih informacij. Za številne stare kulture so imeli nekateri minerali simbolno moč. Iz njih so izdelovali zaščitne amulete in talismane, ki so jim pomagali doseči cilje. Na njihovo pestro raznolikost je vplival tudi razvoj astrologije. Ta pozna po tri ognjene, vodne, zračne in zemeljske astrološke znake. Glede na sestavo, barvo in lastnosti kamnov so energijo enega ali več energijskih znakov pripisali tudi posameznim mineralom, s pomočjo katerih je potem človek, ki jih je nosil, lažje razvil nekatere psihološke vrline ali popravil morebitne slabosti. Kmalu so opazili, da imajo nekateri minerali tudi zaznaven vpliv na telesno zdravje, zato so si z njimi pomagali tako, da so ustrezne polagali na obolele predele, si iz njih pripravljali zdravilne napitke in tako dalje,« pojasnjuje Tadej Pretner.

NI VSAK ZA VSAKOGAR
Preden minerale uporabimo, si je o njihovi pravilni uporabi dobro pridobiti čim več informacij in znanja. »Tudi pri mineralih velja pravilo, da ni vse za vsakogar. Na primer če je nekdo rojen v sončnem znamenju zraka in je zračno znamenje tudi po ascendentu, ima najverjetneje nadpovprečne težave s strahovi, številne destruktivne monologe in slabo sposobnost izbire primerne duhovne poti. Zato bi se moral izogniti izbiri mineralov, ki tovrstne slabosti krepijo. To so denimo tisti, ki jim vlada element zraka, na primer adamit, celestin, modri topaz.«

ČIŠČENJE
Minerale, pravi, je treba energijsko očistiti. »Glede na to, da imajo minerali sposobnost pomnjenja nekaterih informacij, jih je treba občasno tudi očistiti. Predvsem takrat, ko jih je uporabljala oseba, ki v telesnem ali duševnem smislu ni ravno zdrava. Globinsko jih energijsko najbolje očistimo z uporabo glasbenih vilic in slane vode. Kdor pozna metode čiščenja na primer z radiestezijskim nihalom, jih seveda lahko očisti tudi drugače.«

POMOČ PRI SAMOZDRAVLJENJU
Posamezne minerale nekateri uporabljajo v zdravilne namene, pri samozdravljenju. »V knjigi Enciklopedija izbranih zdravilnih kamnov sem denimo opisal 136 mineralov oziroma skupin mineralov. Opisov je v resnici bistveno več, saj sem na primer pod imenom granati opisal šest vrst granatov. V omenjeni knjigi sem ločil opise lastnosti, ki so jih posameznim mineralom pripisovali v preteklosti, od tistih, ki jim jih pripisujemo danes.«
Tadej Pretner pa je izbrane zdravilne kamne, njihov simbolični pomen in namen uporabe posameznega kamna v procesu samozdravljenja opisal tudi za nas.

Kamena strela krepi energijske pretoke
Eden najbolj znanih kamnov je kamena strela. »Uporabljamo jo lahko na vse načine in na vseh čakrah, pa tudi kot podporo pri nekaterih drugih tehnikah osebne rasti. Izjemno poglobi čustveno čiščenje, ki poteka pri izvajanju povezanega dihanja. V bivalnih prostorih izboljšuje energijsko ozračje na vseh ravneh. Na fizični ravni krepi energijske pretoke v telesu, s tem pa tudi imunski sistem in presnovo. Eliksirji imajo splošen poživljajoč učinek, vplivajo pa tudi na elastičnost medvretenčnih diskov. V nakitu prinaša dolgoživost, vendar ima lahko nošenje nakita iz kamene strele za posledico nespečnost. S polaganjem segrete kamene strele je mogoče pospešiti obnovitvene procese v poškodovani koži.«

Fluorit za obnavljanje kože
Fluorit se pojavlja v vseh barvnih različicah. »Pripomore k večji ustvarjalnosti. Pomaga nam ozavestiti potlačena čustva, jih predela in stabilizira. Za krepitev intuicije izvajamo meditacijo s fluoritnim oktaedrom, sicer pa ga uporabljamo v stiku s kožo ali kot okrasni kamen v prostoru. Učinkovit je pri obnavljanju kože – pri čirih in gnojnih tvorbah, za splošno izboljšanje zdravja dihal. Aktivira možgane in živčni sistem. Krepi kosti in zobe ter pripomore k pokončni drži in zdravim sklepom.«

Ametist je talisman ustvarjalnosti
Ametist je kamen šeste čakre, usmerja nas v energijski svet, obenem velja za talisman ustvarjalnosti. »Prebija blokade, zato deluje tudi pri nevtralizaciji nekaterih vrst glavobolov, zobobolov in drugih bolečin. S polaganjem ametista na prizadet predel si lahko pomagamo pri odpravi oteklin in podplutb. Pomaga pri astmi, črevesnih obolenjih. Eliksir krepi imunski sistem, proizvodnjo hormonov, izboljšuje absorpcijo vode, blaži artritis in pomirja. Ublaži tudi posledice žuželčjega pika. Primeren je za zaščito prostora, a ga je za to dobro programirati. Pogosto ga programiramo tudi za pritegnitev ustreznega partnerja.«

Citrin pomaga odpravljati strahove
Citrin pomaga pri odpravljanju strahov in občutkov krivde, pa tudi za večjo uspešnost v šoli. »Podpira delovanje jeter, trebušne slinavke, vranice, živčnega sistema in dela ledvic, ki izloča adrenalin. Nekateri imajo s citrinom dobre izkušnje pri pomoči otrokom, ki dolgo močijo posteljo. Eliksir iz citrina pospešuje presnovo, ugodno vpliva na delovanje želodca in lajša zgodnje simptome sladkorne bolezni. Vendar velja opozoriti, da nošenje nakita iz citrina na timusu lahko povzroči lažje srčne aritmije in nespečnost.«

Rožnati kremen za občutek povezanosti s svetom
Rožnati kremen velja za talisman materinstva in brezpogojne ljubezni. »Srcu in ožilju koristi tudi na fizični ravni, sploh če ga uporabljamo na timusu. Eliksir iz rožnatega kremena sproži delovanje encimov. Zaradi vpliva elementa zemlje deluje eliksir tudi na debelo črevo, spolno območje in ledvice.«

Avanturin krepi samozavest in ledvice
Avanturin krepi individualnost in izvirnost ter prebuja noto optimizma in samozavesti. »Položen na srčno čakro izredno ugodno deluje na pljuča in srce. Pri blokadah v predelu hrbtenice ga položimo na trtico, od koder jih s svojo energijo počasi raztaplja. Telo preplavi z ugodno vibracijo in sproži procese fizičnega obnavljanja. Eliksir iz avanturina znižuje raven holesterola, krepi vezno tkivo, deluje proti vnetjem, turom in alergijam. Tako kot smaragd tudi avanturin uporabljamo za energiziranje krem, saj deluje njegova vibracija ugodno tudi na kožo, avanturinove tinkture pa pomagajo pri kožnih vnetjih in ekcemih. Vedno je veljal za kamen plodnosti, njegova vibracija krepi tudi ledvice.«

Kalcit čisti energijsko ozračje prostora
Če večji kristal kalcita postavimo na prostor slabih sevanj, jih precej absorbira, zato ga je treba redno čistiti. »Kalciti kot ročni kamni krepijo avrično polje. Vibracija zelenega kalcita krepi tudi spomin. Kalcit uporabljamo skupaj z magnezitom za pripravo eliksirjev proti osteoporozi. Ugodno vpliva na zobno sklenino. Kalcitov eliksir odpravlja vse motnje, ki so posledica pomanjkanja kalcija v telesu, kot so denimo mišična šibkost, otrdelost tilnika, bledica. Krepi imunski sistem in normalizira delo srca. Pri otrocih pospešuje telesni in osebnostni razvoj, krepi stabilnost, samozaupanje in spomin.«

Vir: https://novice.svet24.si/clanek/duhovnost/5d136b1e648d8/minerali-so-zivi-imajo-svojo-avro-in-pomagajo