Kaj je vodni destilator in kako deluje?

Destilator vode pretvori vodo v paro, da odstrani fluoride, arzen, svinec, viruse in druge onesnaževalce. Destilirana voda z destilatorjem ni le okolju prijazna alternativa ustekleničeni vodi, temveč je tudi veliko cenejša možnost in vam zagotavljajo prečiščeno vodo v udobju lastnega doma.

Kaj je vodni destilator?

Vodni destilator je metoda čiščenja vode, ki proizvaja onesnaževalno vodo s pretvorbo vode v hlape, preden jo kondenzira in vrne v tekoče stanje. Med postopkom izhlapevanja se nečistoče, kot so bakterije, težke kovine in arzen, izločijo, ker se ne morejo spremeniti v paro. Ko voda prehaja iz tekočega v plinasto stanje, ti onesnaževalci ostanejo v vreli komori. Destilarna nato izhlapi vodo ohladi in jo vrne v tekoče stanje kot visoko čisto vodo.

Destilacija vode posnema način, kako Zemlja naravno očisti in prerazporedi vodo. Vročina, ki jo oddaja sonce, izhlapi vodo iz oceana in površinskih voda, kot so jezera in ribniki, in jo spremeni v vodno paro. Vodna para se dvigne in začne hladiti. Hladilna para kondenzira in ustvari oblake, preden vrne vodo na zemljo skozi padavine, kot so dež, sneg in toča.

cikel v naraviHidrološki krog ne samo, da nenehno preoblikuje materialno obliko Zemljine vode, cikel je tudi recikliranje in čiščenje Zemljine vode. Ko sončna toplota izhlapi vodo, se vse onesnaževali ali minerali v vodi razpršijo. Sol, ki je prisotna v briljantni oceanski vodi, ne more postati plin, zato izparena oceanska voda ne vsebuje soli. Vse, od kemičnih odpadkov do patogenih mikroorganizmov, zaostaja, ko molekule vodika in kisika prehajajo iz tekočine v plin. Hidrološki cikel odstrani vso alkalnost in vsebnost mineralov, ki jih voda prevzame, ko potuje skozi plasti kamnin in usedlin. Zato dežja voda pade na Zemljo, je mehka in rahlo kisla. Destilacija posnema naravni proces čiščenja pri proizvodnji izjemno čiste vode.

Kako deluje destilacija vode?

  • V destilarni voda zavre vodo, ki jo pretvori v paro.
  • Nato se para kondenzira in ohladi, tako da jo vrne v tekoče stanje.
  • Vse, kar se ne more spremeniti v paro, na primer minerali in mikroorganizmi, ostane za seboj.

Za začetek postopka destilacije se voda vlije v vrelo komoro. Vrela komora je opremljena z grelnim elementom, ki dvigne temperaturo vode do valjanega vrenja. Ko temperatura vode narašča, nastaja para. Vrh vrele komore se odzrači in naraščajoča para potuje skozi odzračevalnik v kondenzator in za seboj pusti vse od bakterij do fluorida. Kondenzator je tuljava iz nerjavečega jekla iz cevi, kjer se hlapi pretvorijo nazaj v tekoče stanje.

Zmogljiv ventilator na vrhu destilarne hladi hlape in tvori kapljice vode. Te kapljice nato potujejo navzdol po cevi za kondenzator in preidejo skozi naknadno filtriranje z aktivnim ogljem. To je zato, ker obstajajo nekateri kontaminanti, kot so HOS, ki lahko obstajajo v plinastem stanju in so ob pare ušli v kondenzator. Aktivno oglje z adsorpcijo izloči vse onesnaževalce, ki se še lahko obesijo na vodne kapljice. Kapljice vode nato zapustijo destilarno in se zbirajo v steklenici ali rezervoarju iz nerjavečega jekla.
Koliko časa traja destilacija vode?

Potrebno je približno 3-4 ur, da destilarni vode na deski proizvedejo en liter destilirane vode. Kot večina metod filtracije vode z visoko čistoto, je tudi postopek destilacije vode počasen. Destilator vode proizvede očiščeno vodo po kapljice. V nekaj urah bodo vodni destilarni proizvedli dovolj kapljic, da bodo rezervoar napolnili s prečiščeno vodo.

Večji destilarni industrijskega razreda lahko veliko hitreje proizvajajo vodo. Te enote lahko proizvedejo od 2-3 litrov destilirane vode na uro. Medtem ko je standardni destilarni vodne destilarne zasnovan tako, da naenkrat proizvede en litr destilirane vode, imajo večji destilarni rezervoarje velike kar 12 litrov. Ti destilarni so ponavadi samodejni in bodo svoje rezervoarje stalno napolnili z destilirano vodo, ko boste izčrpali shranjeno zalogo. Te destilarne lahko celo vodovodno dovajate destilirano vodo do vašega proizvajalca ledu ali kuhinjske pipe, če želite.

Nečistoče, ki se lahko pretvorijo v plin, zlasti HOS in benzen, ujamejo naknadni filtri z aktivnim ogljem. Če vaš destilarni ne vsebuje ogljikovega naknadnega filtra, kot so nekateri večji avtomatski modeli, priporočamo, da namestite vgrajen predfilter za ciljanje na ta onesnaževala. Te hlapne organske spojine temeljijo na ogljiku in se lepijo na površino poroznega ogljika. Odstranjevanje skoraj vseh spojin in onesnaževalcev je destilacija vode ena najbolj celovitih in izčrpnih metod filtriranja vode na trgu.

kaj odstrani destilator vode
Ali vrela voda destilira?

Ne, samo vrela voda ne bo ustvarila enake vode visoke čistosti, ki jo dosežemo z destilacijo vode. Vrela voda je odlična metoda za zmanjšanje škodljivih patogenov, ki so lahko prisotni v vodi. Zato bodo občine izdale svetovanje o vreli vodi, ko bodo vodovodi ogroženi ali pa naravne nesreče poškodujejo mestni vodovod. Vrela voda je učinkovita pri odstranjevanju bakterij, cist in protozojev, ker ti mikroorganizmi ne morejo preživeti pri tako visokih temperaturah. Vendar ne vplivajo nobene kemikalije, težke kovine in raztopljene trdne snovi v vodi.
Katere so prednosti destilarne z vodo?

Zajamčena čistost vode: Destilirana voda je popolnoma brez vseh bakterij, virusov in anorganskih spojin, ki varujejo vaše telo pred široko paleto potencialno škodljivih onesnaževalcev vode. Od raztopljenih soli in trdnih snovi do kovin, izločenih iz starih cevovodov, do organskih odpadkov, onesnaževalci ne morejo preživeti celovitega procesa destilacije. Na voljo je malo sistemov za filtracijo ali čiščenje vode, ki lahko zagotovijo skupno zmanjšanje onesnaževal. Vodni destilarni vam zagotavlja vrhunsko čistost vode v udobju lastnega doma ali pisarne.
Širok obseg uporabe: Destilirana voda se lahko uporablja za široko paleto aplikacij. Destilirana voda se priporoča za uporabo v gospodinjskih izdelkih, kot so likalniki in vlažilci. Priprava otroške formule z destilirano vodo ublaži strah pred bakterijami, ki se plazijo v krhek imunski sistem vašega dojenčka. Čiščenje oken in površin z destilirano vodo odpravlja moteče proge in zamegljeno steklo. Vodni destilarni vam zagotavlja čisto vodo z veliko uporabo.
Ničelna namestitev: Za razliko od drugih sistemov za filtracijo vode z visoko čistoto, kot so deionizacija in obratna osmoza, destilarna za vodo ne zahteva dolgotrajne in vgradnje. Vse, kar morate storiti za nastavitev svoje mize, je le, da jo priključite na električni vir. Po tem samo napolnite vrelo komoro in pustite, da destilarna očisti vašo vodo. Samodejne enote je treba povezati z vodnim virom, da vam lahko neprestano zagotavljajo prečiščeno vodo, vendar je to preprost vodovodni priključek. V primerjavi s postopkom namestitve, ki sega v še tako osnovne sisteme za umivanje, so destilarni z vodo enostavno nekateri izmed najbolj preprostih sistemov za čiščenje vode.
Donosnost naložbe: Destilarni z vodo so nekatere dražje enote, ki jih je treba najprej kupiti, vendar zagotavljajo velik donos naložbe. Izdelava destilirane vode doma je veliko cenejša od nakupa destilirane vode. Da ne omenjam, je ustekleničena voda okolju prijazna in slab nadomestek za dejanski sistem filtracije. Dobro vzdrževan destilator vode bo trajal vsaj 10-15 let, zamenjava ogljikovega filtra pa je precej poceni.

Katere so pomanjkljivosti destilarne vode?

Vsak sistem za čiščenje vode ima svoje prednosti in slabosti. Vodni destilarni proizvajajo vodo neprimerljive čistosti, vendar je za dosego teh rezultatov nekaj kompromisov.

Visoka električna moč: Destilarni vode porabijo veliko energije. Uporabljajo grelni element, da skozi ure vrejo vodo in hladijo vodo. To je ponavadi največje zanimanje kupcev pri nakupu destilarne z vodo. Vodni destilarni niso energetsko učinkoviti, zato bodo zmerno povečali vaš račun za energijo, odvisno od količine vode, ki jo destilirate na dan. Če želite upoštevati stroške električne energije, upoštevajte prihranke, ki jih boste pridobili pri odvajanju destilirane vode iz ustekleničene vode. Glede na povprečne stroške za gospodinjstvo boste porabili približno 30 centov za destilacijo ene litre destilirane vode. (Za izdelavo enega galona potrebujete približno 3 kilovate, kilovatna energija pa običajno stane približno 10 centov.) Nakup galona destilirane vode bo trgovina z živili stala najmanj 2-3 dolarja. Čeprav porabite več energije, je vseeno cenejši od nakupa odpadne ustekleničene vode. Poleg tega bodo sistemi, ki lahko proizvajajo vodo hitreje od 1 galona na uro, učinkovitejši.

Raven okus: Res je, da ima destilirana voda raven okus. To je zato, ker je v destilaciji vode malo kisika.

Vzdrževanje destilarne vode

Za učinkovito delovanje destilarne vode boste morali redno čistiti vrelo komoro. Med postopkom destilacije bo veliko izločenih onesnaževalcev ostalo v vreli komori. Sčasoma minerali trdote, kot sta kalcij in magnezij, lahko povzročijo nabiranje vodnega kamna v komori, kar lahko poškoduje destilarno vode in zmanjša njeno delovanje. Redno čiščenje prepreči tudi rast bakterij in alg ter prepreči, da bi se plesen vstavila. Poleg čiščenja lahko izpiranje vrele komore v destilarni med cikli pomaga vzdrževati sistem čist.
Kako očistite destilarno z vodo:

        Izklopite destilarno in odstranite pokrov vrele komore. Če ima destilarna odstranljiv pokrov, ga odstranite z destilarne vode. Ponev napolnite s toplo vodo in dodajte 1/4 skodelice belega kisa. Uporabite lahko tudi limonin ali limetin sok, sulfaminsko kislino ali vodni destilator, kot je Still Clean.
        Potopite pokrov v vodo. Pustite, da se pokrov nekaj ur namaka v raztopini. Če pokrova ne morete odstraniti, vzemite krtačo ali krpo, namočeno v čistilni raztopini, in pomijte pokrov.
        V vrelo komoro nalijemo raztopino 1/2 kisa in 1/2 vode. Beli kis bo razbremenil nadloge, ki se pojavljajo na notranji strani vrele komore. Prepričajte se, da je vaša rešitev nekaj centimetrov višja od formata vidne skale, da zagotovite, da bodo odstranjene.
        Pustite, da raztopina čez noč sedi v destilarni. Dovolite 12 ur, da raztopina deluje na svoji destilarni. Morda boste želeli rahlo vrtinčiti vodo v destilarni, pri čemer pazite, da bodo vse usedline vodnega kamna stopile v stik z raztopino kisa.
        Izpraznite destilarno z vodo in sperite. Zjutraj nalijemo raztopino v odtok in destilarno napolnimo z vodo. Destilarno večkrat temeljito sperite s toplo vodo iz pipe.
        Pred ponovno uporabo pustite, da se destilator vode posuši na zraku. Ko ga očistite, pustite, da se sistem posuši, preden ga ponovno vključite v vir napajanja. Pokrov pritrdite nazaj na destilarno in pripravljeni ste za naslednjo serijo vode visoke čistosti.

Miti o vodni destilarni

Kar zadeva destilirano vodo, polemik ne manjka, večina pa izhaja iz pomanjkanja obsežnih raziskav o dolgoročnih učinkih pitja destilirane vode na zdravje. Kljub temu obstajajo nekateri pogosti miti o vodnih destilarnah, o katerih je vredno razpravljati in razpršiti.
Ali pitje destilirane vode vašemu telesu odvzame minerale?

Pitje destilirane vode ne odvzame telesu mineralov. Voda nima velike količine mineralnih snovi in ​​vaše telo se za zaužitev hranil ne zanaša na vodo. Voda raztaplja minerale, ki jih zaužijete s sadjem in zelenjavo, in jih dostavi v vaše notranje organe in kosti. Voda sama po sebi ne oskrbuje telesa s prehrano. Trditev, da bo destilirana voda privedla do pomanjkanja mineralov, pomeni, da je telo odvisno od vode, da jo oskrbuje z minerali, in to preprosto ni resnično. Če navajamo Svetovno zdravstveno organizacijo, "na splošno pitna voda ni bila odvisna od prispevka pomembnih hranil v sledovih do vsakodnevnega vnosa, temveč kot dokaj pomemben dodatek, kadar se pojavi." V prehrani ali z vitamini in dodatki morate zaužiti minerale, kot so kalcij, magnezij, kalij in železo. Morebitne minerale, ki jih vaše telo dobi iz vode, je treba šteti za dodaten bonus. Voda opravlja številne vitalne telesne funkcije, ni pa vir hranilnih snovi.

Če želite mineralnost v destilirani vodi, so dodatki mineralni vodi dostopni na spletu. Ti bodo v vašo vodo dodali minerale v sledeh, povečali pH in dodali svež alkalni okus. Ti poceni dodatki so tekoče raztopine, dodajanje le nekaj kapljic v vrč za zbiranje destilarne z vodo pa bo olajšalo strah pred pitjem vode brez mineralov.
Je pitje destilirane vode slabo za vas?

Pitje destilirane vode za vas ni slabo. Destilacija vode ustvarja vodo izjemne čistosti in čeprav je popolnoma brez mineralov, za vas ni škodljiva. Če ste podhranjeni ali trpite zaradi bolezni, vaše telo potrebuje vso vsebnost minerala, ki mu jo lahko zagotovite, zato destilirana voda v teh primerih morda ni najboljša izbira. Destilacija ne odstrani elektrolitov iz vode. Elektroliti so minerali, ki olajšajo hidracijo v obdobjih intenzivne telesne aktivnosti. Če telovadite ali izvajate velik fizični napor, bo vaše telo bolj zasitilo mineralno vodo. Vendar pa ob upoštevanju teh okoliščin ni razloga, da bi bili zaskrbljeni zaradi pitja destilirane vode.

Čista, kakovostna voda je ključnega pomena za ohranjanje zdrave. Voda hidrira in maže svoje telo, tako da pravilno delujemo. Naša telesa so 70-80% vode, zato je treba biti prepričan, da voda, ki jo zaužijemo, ostane kakovostna, da organi, kot so naše ledvice, ne delajo prekomerno, da bi filtrirali nepotrebne trdne snovi.

Preberite več o varnostnih in zdravstvenih učinkih pitja destilirane vode.
Za kaj se uporablja destilirana voda?

Izredna čistost destilirane vode je idealna za uporabo v široki paleti medicinskih, industrijskih, znanstvenih in gospodinjskih aplikacij. Njegovo popolno pomanjkanje kontaminacije je kot nalašč za uporabo kot hladilno sredstvo za motorje, sterilizacijo opreme, kot so črpalke za dovod vode, in vode za vlažilce in Neti-lonce. Destilirana voda izboljšuje tudi delovanje svinčevih baterij in podaljšuje njihovo življenjsko dobo. Pravzaprav mnogi proizvajalci priporočajo izključno uporabo destilirane vode v svojih aparatih, da ohranijo dolgo življenjsko dobo in učinkovitost svojih izdelkov.
Destilirana voda za avtomobilske akumulatorje in radiatorje

Destilirana voda spodbuja električni tok v avtomobilskih akumulatorjih s svinčnimi kislinami. Ko se baterija napolni, elektrika prehaja skozi vodo, ki jo razgradi na molekularni ravni in jo pretvori v plin vodik in kisik. Sčasoma bo ta postopek zmanjšal raven vode v svinčevi bateriji. Voda iz pipe vsebuje sledi mineralov, kar lahko privede do kopičenja vodnega kamna in korozije v akumulatorju. To bo prezgodaj uničilo baterijo, zato bo ključnega pomena, da dodate destilirano vodo, ki ne vsebuje mineralnih snovi, le ob polnjenju oskrbe z baterijo. Če baterijo iz svinčeve kisline zalijete z vodo, to vodi do stanja, znanega kot sulfacija. Kristali sulfatov se bodo začeli kopičiti na ploščah akumulatorja, kar bo zmanjšalo zmogljivost baterije, daljši čas polnjenja in na koncu odpoved akumulatorja.

Destilirana voda je kot nalašč tudi za redčenje hladilne tekočine za hladilnik vašega avtomobila. Ko se v radiator dodaja mineralizirana voda, bo to korodiralo notranjost, zaradi česar bo radiator porabil pretirano energijo. Obremenitev radiatorja bo zmanjšala njegovo življenjsko dobo, kar bo povzročilo drago in nadomestno zamenjavo.
Destilirana voda za stroje in vlažilce CPAP
Aparat za neprekinjeni pozitivni tlak v dihalnih poteh (CPAP) je ena izmed pogostih terapij za ljudi, ki trpijo zaradi spalne apneje. Spalna apneja je motnja spanja, ki kašlja

Nadomestne destilacije vode

Če vas zanima nakup sistema za čiščenje vode z visoko čistoto, vendar niste prepričani, da je destilarna voda prava izbira za vas, obstaja možnost, da raziščete druge možnosti. Čeprav velja, da se destilirana voda ponaša z največjimi zahtevki za zmanjšanje onesnaževal iz vseh sistemov za filtriranje vode, obstajajo drugi načini za proizvodnjo prečiščene vode.
Sistemi povratne osmoze

Tako kot destilarni z vodo tudi sistemi za povratno osmozo proizvajajo vodo izjemne čistosti. S siliranjem vode skozi polprepustno membrano enote za reverzno osmozo ločijo onesnaževalce, raztopljene trdne snovi in ​​soli ter minerale iz vode. Membrana z reverzno osmozo lahko zavrže več kot 96% vseh raztopljenih delcev iz vode. Od arzena in svinca do fluorida in cist je povratna osmoza najbližja konkurenca destilarne, ko gre za čistost vode.

Enote povratne osmoze (RO) so običajno nameščene pod umivalnikom kot sistemi uporabe. Za razliko od destilarn, jih vodovodno položite neposredno na namensko pipo na vašem kuhinjskem pomivalnem koritu, kjer bodo oddali kristalno čisto vodo. Tako kot destilarne tudi povratna osmoza deluje zelo počasi. Voda potuje skozi neskončno majhne pore na membrani z reverzno osmozo in se nabira v hranilniku pod umivalnikom. Toda povratna osmoza bo še naprej napolnila rezervoar s prečiščeno vodo, dokler se ne doseže prostornina rezervoarja in sistem ne izklopi. Ni vam treba ročno nalagati vode, kot to velja za destilarne vodnih destilarn, in lahko kupite rezervoarje za shranjevanje, ki bodo vsebovali veliko več kot le en ali dva litra. Čeprav bodo avtomatski destilarni z vodo izčrpali tudi destilirano vodo, saj je rezervoar izčrpan, so bistveno dražji od sistema za obratno osmozo.

Drug ugoden element povratne osmoze je možnost dodajanja v remineralizirajočo kartušo. Ti remineralizatorji se lahko namestijo inline po membrani in bodo raztopili kalcijev karbonat in magnezijev dioksid v vodi. To daje vodi osvežujoč alkalni okus, prečiščeni vodi vrne vsebnost mineralov in tudi dvigne pH vode. Tole

Največja pomanjkljivost povratne osmoze je količina odpadne vode, ki jo ustvarja metoda filtriranja. Vodni destilarni temeljito očisti vodo po kapljicah in jo odloži v zbirno komoro brez odpadkov. Povratna osmoza bo približno 80% vse vode, ki jo obdeluje, poslala v odtok. Sistem RO ustvarja dva toka med postopkom filtracije, ki ločuje očiščeno vodo od onesnažene. Raztopina zavrnjenih onesnaževalcev, imenovana slanica, se iz odvajalne cevi odvaja iz sistema kot odpadna voda. Če želite povečati učinkovitost povratne osmoze, izberite sistem s permeatno črpalko. Permeatno črpalko lahko uporabimo za blaženje količine odpadkov, nastalih z reverzno osmozo, in tako zmanjšamo količino nastalih odpadkov za 75-80%.
Prednosti:

Voda visoke čistosti brez visokih stroškov energije
Hitrejši in bolj priročen dostop do prečiščene vode
Remineraliziranje kartuš lahko poveča alkalnost in vsebnost minerala v vodi

Slabosti:

Nastane velika količina odpadne vode
Zapletenejši postopek namestitve in vzdrževanja

Ultrafiltracijski sistemi

Ultrafiltracijski sistemi so še en sistem za filtriranje vode pod umivalnikom z impresivnim seznamom zmanjšanja onesnaževal. Tako kot obratna osmoza, tudi ultrafiltracija uporablja membransko tehnologijo za zmanjšanje onesnaževal iz vaše pitne vode. Z membrano iz votlih vlaken z razširjeno površino in z 0,02 mikrona ultrafiltracija spretno odpravlja nečistoče, kot so svinec, pesticidi in virusi.

Vendar pa ultrafiltracija ne more zmanjšati toliko onesnaževalcev, kot so destilaterji vode ali obratna osmoza. Skupna raztopljena trdna snov (TDS) prehaja skozi membrano votlih vlaken, prav tako arzen, fluorid in raztopljene soli. Če iščete sistem, ki nudi popolno zmanjšanje onesnaževal, ki se prenašajo z vodo, ultrafiltracijski sistem ni najbolj optimalen sistem za vaš dom. Vendar ta stopnja zmanjšanja onesnaževal ni vedno potrebna ali najprimernejša.

Ena največjih prednosti ultrafiltracije je njegova sposobnost, da brez napora deluje tudi pri zmernih pritiskih vode v gospodinjstvu. Ultrafiltracijski filtri vodijo po naročilu, zato vam ni treba čakati na dolgotrajen postopek destilacije ali napolniti vaš zalogovnik. Ultrafiltracijski sistemi so poceni, razmeroma enostavni za namestitev in nimajo toliko sestavnih delov kot sistem za povratno osmozo.

 


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno