Sistem za destilacijo vode je učinkovit način za hitro in poceni čiščenje vode. Za postavitev enostavne destilacije potrebujete samo dve stvari: vir toplote in kondenzator.

Voda ima nižje vrelišče kot nečistoče in minerali v njej. To pomeni, da če vodo segrejemo na 100°C, se bo voda spremenila v paro (hlape) in vse ostalo pustila za seboj. Nato kondenzator omogoči, da se vodna para vrne nazaj v tekočo vodo v ločeni posodi. To je koncept čiščenja vode z destilacijo.

Kako deluje destilacija?

Destilacija segreva vodo, dokler voda ne doseže  vrelišča in začne izhlapevati. Nato se toplota vode ohranja pri tej temperaturi (vrelišču), da se ohrani uparjanje vode, hkrati pa prepreči tudi uparjanje drugih elementov. Ta postopek pomaga tudi pri ločevanju molekul vode od vseh mikroskopskih organizmov, ki povzročajo bolezni. Ko voda izhlapi, se ta nato preusmeri v kondenzator. Voda, odstranjena iz vira toplote, se ohladi in povrne v tekočo obliko in teče v sprejemno posodo.

Zgodovina destilacije vode

destilacija vode Kleinschmidt Still

Ljudje že leta 200 Pr.n.št. so uporabljali postopek destilacije vode. Prvotni postopki destilacije vode so se najpogosteje uporabljali za destilacijo morske vode v sladko vodo. Ko se slana voda segreva, ta izhlapi in pusti sol in minerale zadaj.

Skozi zgodovino so ljudje eksperimentirali postopek destilacije vode tudi s sončno energijo. Ta različica uporablja sončno energijo, ki je okolju prijaznejša kot večina drugih virov energije.

Vendar je ta postopek destilacije morske vode je trajal veliko časa in terjal veliko stroškov  v prvotni obliki. Postopek se ni spremenil, vse do izumitelja Kleinschmidt Still med drugo svetovno vojno. Danes se morska voda destilira z bliskovnim uparjalnikom, kar je hiter in učinkovit način, da pridemo do čiste destilirane vode.

 

Vrste destilatorjev za vodo

Hišni destilator vode - Najpogostejša oblika z enim namenom. Preprosta naprava, ki jo lahko enostavno upravljamo v kuhinji ali pisarni. V sistem preprosto vlijete izmerjeno količino vode, voda pa se destilira, zbira in filtrira v rezervoar, ki ga uporabljate.

Vodovodni destilatorji - To so enote, ki jih je mogoče namestiti v vaš vodovodni sistem. Vodo destilirajo na način, "as you need it"  - ko jo potrebujete, zaradi česar je stroškovno učinkovit način destilacije vode. Potrebno je nekaj vzdrževanja, kar vključuje odvajanje usedlin, ki se nabirajo na dnu vrelne komore.

Trgovinski destilarni - Večji porabniki uporabljajo velike destilatorje, ki omogočajo od 300 litrov pa vse do milijon litrov destilirane vode na dan. Naprava vsebuje več komor, ki omogočajo destilacijo več vode hkrati.

Kaj lahko filtri iz vode filtrirajo?

Destilacija vode lahko zmanjša raven usedlin, kovin in bioloških onesnaževal v vodi. Ti materiali s paro ne morejo izstopiti iz vrele komore. Enote za destilacijo vode, če so kombinirane s filtracijo aktivnega oglja, se lahko uporabljajo za učinkovito zdravljenje onesnaževal, kot so:

  • Arzen
  • Azbest
  • Benzen
  • Fluorid
  • Živo srebro
  • Svinec
  • Nitrati
  • Radij
  • Radon
  • Biološka onesnaževala

Destilacija je učinkovita pri zagotavljanju čiste vode za gospodinjsko in komercialno uporabo. Vodi zagotavlja bistrost, ki je do 99% brez nečistoč. Zaradi tega so priljubljeni in cenovno ugodni tako za lastnike stanovanj kot za lastnike podjetij.